Lázmérő típusok

A lázmérőknek négy különböző típusa van. Ezek a típusok a testhőmérséklet mérési technikájában különböznek.

Higanyos lázmérő

A higanyos lázmérő egy kb. 12,5 cm hosszú vékony üvegcsőből áll, melynek egyik, vagy mindkét oldalán skála található. A testhőmérséklet mérésekor a lázmérő alján lévő tartályban található folyékony higany felszáll a kapilláris csőben. A higanyos hőmérők a modern gyógyászatban a higany okozta egészségkárosodás-veszély miatt már nem használhatóak. Néhány éve a higanyos lázmérők az Európai Unióban be lettek tiltva.

 

Digitális lázmérő

A digitális lázmérők a testhőmérsékletet elektronikus hőérzékelő segítségével mérik. Az érzékelő egy processzorral van összekötve, a feldolgozott adatok a lázmérő kijelzőjén jelennek meg. A digitális hőmérők a higanyos hőmérők EU-ban történt betiltását követően terjedtek el a testhőmérséklet mérésének területén a betegek életkorától szinte függetlenül.

Infravörös lázmérő

Az infravörös lázmérők a testhőmérsékletet infravörös érzékelő segítségével mérik. A hőmérőt a hallójáratba kell vezetni, ahol az érzékelő a hallójárat fala által sugárzott testmeleget érzékeli. A mérés emellett a halántékon vagy a homlokon is elvégezhető. Az infravörös lázmérőket fülhőmérőnek vagy homlokhőmérőnek nevezzük. Az infravörös hőmérőket leggyakrabban gyermekeknél alkalmazzák.

Egyszer használatos lázmérő

Az egyszer használatos lázmérők olyan műanyag csíkokból állnak, melyek felülete pontokat tartalmaz. Ezek a pontok hőmérséklet-érzékeny vegyszerekkel vannak feltöltve, melyek a hő hatására megváltoztatják a színüket. Ez a színváltozás mutatja a mérési skálát. Az egyszer használatos lázmérők egyik oldala általában öntapadós felületű, hogy a csíkokat a bőrre lehessen ragasztani. A lázmérőtípusok közül ez a legkevésbé kedvező a mérési pontosság terén.

Types of fever thermometer